DELA
Foto: Stefan Öhberg

Politiker tar upp kampen mot drogerna

Strängare straff, mera poliser, förebyggande arbete.

Politikerna är eniga om att drogmissbruket måste bekämpas men inte om hur det ska göras.
Problemet med att missbruket på Åland ökat kraftigt under 2016 är en av de frågor som engagerat lagtinget under årets remissdebatt.

Gun-Mari Lindholm (MSÅ) pläderade i sitt anförande i går för skärpta straff för langning och innehav av narkotika. Straffrätt är rikets behörighet men Lindholm påminner om att Åland har rätt att ta initiativ till lagändringar precis som man gjorde för några år sedan då en ny våldtäktslag var aktuell.

Lindholm fick omedelbart stöd av Göte Winé (S) som anklagade både sig själv, regeringen och övriga politiker för att ha misslyckats i kampen mot drogerna.

Han tog upp tidigare projekt mot drogerna, nollvisionen och vallöften om samordnade resurser som hittills inte lett till resultat.

– Vi kan inte se mellan fingrarna, sade han och uppmanade sina lagtingskolleger att träffa missbrukares familjemedlemmar som förtvivlat vittnar om bland annat sömnlösa nätter, besök till psykiatrin och sjukskrivningar.

Winé vill se tidiga insatser, att polisen ute så mycket som möjligt, ett barnskydd som tar tag i situationen, föräldrautbildning och han är också redo för strängare straff.

Läs mer i Nya Åland!