DELA
Foto: NASA/JPL-Caltech<07_Bildrubrik>EN PRICK MED SKUGGA Ett foto från förra passagen 19 maj 2012. Merkurius kastar här också en lång skugga ut från solen. Själva planeten syns bara som en liten rund fläck.

Kolla Merkuriuspassagen idag

Vill du se solen bli perforerad? Som en synål som stuckit en rad på en apelsin? Då ska du ta dig tid idag, måndag. Missar du chansen måste du vänta 32 år.

Som vanligt gäller: Se ALDRIG rakt på solen!
Planeten Merkurius är den planet som ligger närmast solen. Idag måndag, den 9 maj, passerar den mellan jorden och solen under eftermiddagen och kvällen.

Från jorden sett syns Merkurius som en riktigt liten prick som rör sig rakt över solen. Det är första gången på 13 år som vi får uppleva en Merkuriuspassagen. Först om 32 år får vi ett lika fint tillfälle att se en planet korsa solskivan.

Här är de bästa tipsen enligt tidskriften Populär astronomi:
Boka tid med Merkurius och solen. Allt börjar klockan 14.12. (Alla tider i artikeln är lokal tid.)
Solen står alltså högt på himlen när Merkurius glider in framför solskivans vänstra kant.
Hela passagen tar drygt 7,5 timmar.
Klockan 17.56 är Merkurius som närmast solens mittpunkt, och 22:41 tar den slut, strax innan solnedgången.

Planera för att skåda säkert. För att få bäst syn på Merkurius behöver du projicera solen på ett pappersark. Det är enkelt, spännande och allt du behöver är en mindre fältkikare.

Var rädd om dina ögon och andras ögon. Titta aldrig direkt mot solen.

Merkurius är för liten för att se med solförmörkelseglasögon – sådana funkade för Venuspassagen 2012 och solförmörkelsen 2015, men inte den här gången.