DELA
Foto: Ida Jansson<07_Bildrubrik>BAGARE Rita Holmström till vänster och Susanna Mickwitz på Skärgårdsbröds bageri i Kökar Karlby.

Kökarbröd säljs över hela Finland

S-Gruppen börjar sälja Ålandslimpan från Kökar i Prismabutiker över hela Finland.
S-Gruppen har ett sextiotal Prismabutiker. Hur får ett åländskt skärgårdsföretag in en fot där?

– Processen startade på hösten. Vi är nya i branschen. Så man googlar namn, knackar på och så får man lita på att vi är tillräckligt intressanta, säger Casper Mickwitz på Skärgårdsbröds bageri i Kökar Karlby.

Åland är ett bra varumärke och det har fungerat som en dörröppnare, säger han.

– Sen ska man förstås ha en bra produkt också. Det görs stränga prover, vårt bröd har genomgått deras kvalitetstester.

Vad händer nu?

– Det beror litet på hur det blir mottaget. Att brödet finns till försäljning betyder inte att det blir en framgång. Folk måste hitta det också.

Casper Mickwitz och hans fru Susanna har drivit bageriet i Karlby två år. Innan de tog över Skärgårdsbröd av bröderna Hasse och Håkan Karlsson i Sund hade de ”knappt satt foten i köket”, säger Casper Mickwitz.

– Vi gick som lärlingar hos dem i tre månader och sen har vi kontinuerligt haft träffar med dem.

Nu arbetar paret Mickwitz och Rita Holmström i bageriet. När kafét öppnas till sommaren behövs mer arbetskraft och Casper Mickwitz hoppas att företaget på sikt kan skapa flera arbetsplatser.

– Vi sade redan från början att vi vill öka vår produktion för att skapa nya jobb. Det är en del av vår mission för att hålla skärgården levande. Att gå via magen är en bra väg.