DELA
Foto: Erkki Santamala

Kökar tar till orda om Guttorp

Kökars kommunstyrelse betonar vikten av en fortsättning av verksamheten på Guttorp i en skrivelse till landskapsregeringen.
Som Nyan tidigare har rapporterat utreder landskapsregeringen hur fiskeodlingsverksamheten på Guttorp skall finansieras i framtiden. Guttorp anses vara en viktig del av den åländska fiskevården och bidrar till att behålla och förbättra artbeståndet.

–Man måste finna en lösning, säger Kurt Forsman, Kökars kommundirektör.

– Det här är en fråga för hela landskapet, inte bara en sak för skärgårdskommunerna eller Kökar. Eftersom landskapet äger största delen av fiskevattnet är det rimligt att den också finansierar den största delen av fiskevården. Guttorp är viktigt för turismen och för miljö- och fiskevården.

Hur tycker ni verksamheten skall finansieras?

– Det tar vi inte ställning till, huvudsaken är att den finns kvar. Om Guttorp läggs ner – vad kommer inte sättfisk då att kosta? Guttorp är nära och bra, säger Forsman.

Den ansvariga ministern Camilla Gunell (s) är överens med Kökar kommun om Guttorps betydelse för landskapet Åland.

– Vi gör vad vi kan. Det har tillsatts en arbetsgrupp som kommer att se över finansieringsalternativen för Guttorp. Hur det slutar får vi se på budgetförhandlingarna, säger hon.