DELA
Foto: Johan Orre

Klirr i kassan för vindkraften

Landskapsregeringens produktionsstöd för vindkraften får grönt ljus av Europeiska kommissionen.

– Äntligen. Det har varit en lång process, säger Allwinds vd Henrik Lindqvist.
Det var den 11 augusti som Europeiska kommissionen godkände landskapsregeringens anmälda produktionsstöd för vindkraften på Åland. Produktionsstödet gäller för åren 2013-2015 och godkännandet möjliggör att en summa på omkring 900 000 euro kommer att kunna portioneras ut till de bolag som under perioden arbetat med vindkraft på Åland.

– Det här är slutet på en lång resa, säger vicelantrådet Camilla Gunell som ansvarar för energi och näringsfrågor vid Ålands landskapsregering.

Lättad

För Allwinds vd Henrik Lindqvist kommer beskedet som en lättnad. Han säger att likviditeten i vindkraftsbolagen varit ansträngt de senaste åren bland annat till följd av de uteblivna stöden och välkomnar beskedet om att utbetalningarna kommer att bli verklighet.

– Det här hjälper till att ta bort fjolårets förluster. Det känns bra. Nu kan vi lugnt arbeta vidare med att få den befintliga verksamheten att leva vidare, säger han.

Men trots beskedet om retroaktiva utbetalningar av produktionsstöd och trots nya instiftade stöd från landskapsregeringen är det tuffa tider för vindkraften. Stor konkurrens gör elprisena låga och trenden ser inte ut att ändras inom en överskådlig framtid.

– Det finns beräknade elpriser fram till 2022 och det ser inte ljust ut, säger Lindqvist.

Exkluderade

Vindkraftverk som är äldre än 20 år får heller inget stöd enligt de nya stödreglerna, vilket påverkar verksamheten. Under 2017 fyller fyra vindkraftverk 20 år men vad som kommer att hända med dem efter 20-års dagen är ännu oklart.

– Vi klarar inte att driva dem utan stöd. I vår ska vi diskutera vad vi ska göra, säger han.

Normalt förfarande

Från och med 1 september i år kan man ansöka om att få stöden utbetalda. Michaela Slotte, europarättschef vid landskapsregeringen, säger att det inte finns någonting anmärkningsvärt i att processen för att fått kommissionens godkännande tagit drygt ett och ett halvt år.

– Det tar så här lång tid. Det är normalt, säger hon.