DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>EXTRA Klicka bara så får du rörliga bilder eller annat extramaterial.

Klicka fram mer material i e-nyan

Nu kan du läsa mer, direkt i e-Nyan.

Aktiva länkar tar dig till extramaterial som bildspel och videoklipp.

– Det är ett väldigt bra sätt att bygga ut artiklarna med bild och ljud, säger chefredaktör Jonas Bladh.
Att Nya Åland nu ger ut en digital e-tidning sju dagar i veckan vet ni redan.

Att alla med Nyan-kort kan läsa den på dator, surfplatta eller mobiltelefon genom att använda koderna på kortet vet ni också.

Men nu inför vi dessutom extramaterial direkt i e-tidningen.

– Det kallas aktiva länkar. Du ser dem när du bläddrar i tidningen och en liten ruta eller boll med budskapet att du kan se mer blinkar till ett par gånger på sidan, säger Jonas Bladh, chefredaktör på Nya Åland, och fortsätter:

– Trycker du på rutan så kommer du vidare till en webbartikel med bildspel eller tv-klipp som hör ihop med tidningsartikeln. När du är klar trycker du bara på ”tillbaka” i vänstra övre hörnet och så är du tillbaka i e-tidningen igen.

Att på det här sättet kombinera traditionell tidning i digital tappning med webbens möjligheter till fler bilder eller rörliga bilder tror Bladh kommer lyfta upplevelsen.

– Absolut. Det här är något som tidningsmakare har velat ha i årtionden. Ibland passar det väldigt bra med rörliga bilder till en nyhet, nu kan vi visa dem direkt till artikeln. Samma sak med en händelse där många, många bilder passar bra. Vi får sällan plats med så många bilder i den redigerade tidningen, nu finns det inga begränsningar. En aktiv länk till bildspelet, och vips kan vi visa varenda en som var på Idrottsgalan, Östersjöfondens bankett eller vad det nu kan vara för evenemang, säger Bladh.

Redan helgen som gick smygtestades systemet i helg-Nyan, men framöver lovar Bladh att det kommer att användas också i ”vanliga” tidningen, måndag till fredag.

– Att föra våra olika kanaler, papperstidningen, e-tidningen, webben och tv-kanalen närmare varandra är ett sätt att göra det enklare för våra läsare att ta del av våra nyheter.