DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>KLART Från och med sommaren har Åland ett enda skogsindustriellt bolag i stället för tidigare två.

Klappat och klart för ett skogsindustribolag

Inga motförslag presenterades när Ålands Skogsindustrier Ab:s bolagsstämma förra veckan godkände fusionen med Carl Rundbergs skogsindustriella gren.

– Allt gick lugnt till, säger styrelseordförande Sven-Olof Karlsson.
Han utgår från att den rätt massiva kritik som fanns mot fusionen och villkoren inför förra stämman har tystnat eftersom majoriteten för en sammanslagning då var så stor.

Det enda som hörts i offentligheten inför stämman förra veckan var en kort insändare där skogsägare undrade om fusionen var ett sätt att rädda Carl Rundberg Ab som visade minusresultat för tredje året i rad.

Det stämmer inte, säger Sven-Olof Karlsson.

– Båda bolagen sätter in lika mycket kapital i Ålands Skogsindustrier Ab. Rundberg sätter in sin egendom – sågar, flisar, Möckelöområdet med fastigheter – och dessutom stannar en miljonskuld kvar i det Carl Rundberg-bolag som inte ingår i fusionen.

När fusionen först kom på tal för flera år sedan var tanken att det kvarvarande Rundberg-bolaget skulle förbli skuldfritt efter fusionen. Så blir det inte, konstaterar Karlsson.

Kan det faktum att Rundbergs blöder ekonomiskt för tredje året i rad i stället tala för en fusion eftersom ni ju egentligen köper bort en försvagad konkurrent?

– Så kanske man kan säga.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!