DELA
Foto: Stefan Öhberg

Kändiskocken lockar studerande till Axxell

Michael Björklund, som kallas Svenskfinlands mest kända kock, jobbar på treårskontrakt för yrkesskolan Axxell i Karis.

– Jag kontaktade först Ålands yrkesgymnasium som tackade nej, berättar han.
Precis som högskolans sjöfartsutbildning (se artikeln här intill) tappar också yrkesgymnasiets kock- och servitörutbildning studerande. Hösten 2011 sökte sig 139 studerande till utbildningen men hösten 2017 var antalet nere i totalt 79 på alla yrkesgymnasiets hotell-och restaurangprogram.

Kocken Micke Björklund, som själv gått i hotell- och restaurangskolan, märkte för ganska många år sedan att intresset för kockutbildningen dalade och att det var hög tid att göra något för att öka intresset för matkulturen och höja yrkets status.

För ett par år sedan tog han därför kontakt med Ålands yrkesgymnasium om en utveckling av utbildningen och sökte EU-pengar från Central Baltic för att få möjlighet att genomföra projektet. Tanken var att skapa en mera praktisk kockutbildning som skulle skräddarsys för att fylla det behov som fanns.

Men det blev nej från Central Baltic i den första omgången. När diskussionen pågick om man skulle ansöka på nytt tackade yrkesgymnasiet nej till samarbetet, berättar han.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!