DELA
Foto: Jonas Edsvik

Kan radions ekonomireporter sälja reklamtext i andra medier?

Vilka olika roller kan en lokal journalist i public service ha med bibehållen trovärdighet? Frågan är aktuell då Ålands Radios näringslivsreporter skriver reklamtexter för åländska företag i andra medier.

Förra veckan landade det första numret av Ålands Handel i brevlådan, en extra gratistidning inne i Ålands Sjöfart. Redaktör, ansvarig utgivare och medgrundare är den åländske ekonomijournalisten Fredrik Rosenqvist. Tidningen rör sig delvis i en journalistisk gråzon där artiklar matchas mot annonser för de omskrivna företagen.

Gott så. Det är en affärsidé.

Mer udda är att det dyker upp annonsmärkta artiklar – skrivna och undertecknade av redaktören själv – dessutom i direkt anslutning till hans ledare.

Rosenqvist jobbar även regelbundet för Ålands Radio – och kommer enligt uppgift fortsätta göra det. Under inslagen på hemsidan står ”Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.”

Sveriges radio har en liknande formulering och tillägget: ”Ingen utanför företaget kan påverka vad som ska sändas eller inte sändas”.

Hur ska du och jag förhålla oss till det nu – om en näringslivsreporter i public service i andra sammanhang säljer sina ord till de han intervjuar? Hur goda intentionerna och den personliga integriteteten än är så blir det oförenligt att kränga annonser mot text en dag och göra oberoende radiojournalistik nästa. Vilka företagare blir kvar att intervjua som inte köpt dealen med Ålands Handel? Börjar de ställa krav på att höras i radion också?

Blotta misstanken om att rollerna flyter ihop borde få radions ansvariga utgivare Camilla Karlsson-Henderson att agera.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp