DELA
Foto: Jonas Edsvik

Kan inte komma till partikansliet

När Miina Fagerlund skulle titta på sitt partis nya kansli tog det stopp redan i hissen. Kansliet, som är placerat på sjätte våningen i Självstyrelsegården, går nämligen inte att nå med rullstol.

– Det fanns heller inga kontrastmärken eller ledstråk för personer med synnedsättning, säger hon.

Miina Fagerlund, som är aktiv inom Ålands socialdemokrater och arbetar mycket med tillgänglighetsfrågor, skulle ta en titt på partiets nya kansli i Självstyrelsegården i fredags. Men redan i hissen uppstod problem med att ta sig fram i byggnaden.

– Hissen har plats för en mindre rullstol och kanske två personer till, men rullstolen går inte att vända på den lilla ytan, säger Fagerlund.

I hissen fanns heller ingen dörröppnare och dörren gick inte att få upp för en rullstolsburen eftersom tyngdpunkten hamnar fel.

Hissen går heller inte ändå upp till våning sex. För att ta sig upp dit måste man byta till en annan, ännu mindre hiss i en annan korridor på våning fem. När Fagerlund gjorde sig redo för att köra in i hissen såg hon genast att det var omöjligt. Nivåskillnaden mellan hissen och golvet var nämligen åtta centimeter och hissen för grund för att rullstolen skulle få plats.

Lagtingsdirektör Susanne Eriksson berättar att tillgänglighet för alla har varit ett av målen under renoveringens gång.

– Projektgruppen har varit i kontakt med en tillgänglighetsarkitekt som gått genom huset och gett tips och råd för hur tillgängligheten ska upprätthållas. Eftersom det är ett gammalt hus går det inte att bygga till hundra procent enligt nya normer.

Läs mer i måndagens Nya Åland!