DELA
Foto: Stefan Öhberg

Kan Finland nå Ålands sysselsättning 2030?

Regeringens sysselsättningsmål på 72 procent är alltför anspråkslöst. Det tycker Svenska folkpartiets riksdagsgrupp, som haft sommarmöte på Åland i dagarna två.

På Åland är sysselsättningen över 80 procent, konstaterar riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin.
På sitt sommarmöte för ett år sedan presenterade SFP en rad åtgärdsförslag för att förbättra sysselsättningen. I höstas finslipades förslagen och riksdagsgruppen presenterade dem för statsminister Juha Sipilä (C) i januari. Några spår av att regeringen skulle ha tagit till sig förslagen har Wallin och partiledaren Anna-Maja Henriksson inte sett.

Nu säger de att regeringens sysselsättningsmål på 72 procent är alltför anspråkslöst. Målet borde i stället vara 75 procent eller till och med 80 procent.

– Till och med Finansministeriets statssekreterare som kanslichef Martti Hetemäki har sagt att det inte skulle vara orealistiskt med 80 procent år 2030, säger Wallin.

Partiledaren Anna-Maja Henriksson säger att hon i sommar talat med många företagare som sagt att det redan råder brist på arbetskraft. Till exempel i hennes hemstad Jakobstad skräddarsyr företag i båtbranschen utbildningar för att få kompetent arbetskraft.

SFP hoppas också på en sänkning av inkomstskatten i och med den ekonomiska tillväxten.

(På bilden syns hela gruppen när de tar en selfie)

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

FNB–Hellevi Raita / Nya Åland