DELA
Foto: Stefan Öhberg

Kampen för rökfria kommuner lockade få

Seminariets syfte var att inspirera kommunerna till rökfri verksamhetskultur. Bara tre av 16 kommuner deltog på seminariet.

– Jätteintressant och bra information, tyckte en av deltagarna, Saltviks kommundirektör Katarina Donning.
Igår ordnade landskapsregeringen tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd (THL) ett seminarium om rökfri verksamhetskultur. På schemat fanns bland annat information av Patrick Sandström som jobbar på THL.

– Nästan 90 procent av Finlands kommuner har tagit beslut om rökfri verksamhetskultur, sedan så ligger kommunerna lite olika till gällande implementeringen. Det viktiga är att man planerar och diskuterar övergången mot rökfrihet och allt inte behöver ske över en natt. Man bör diskutera varför just ens egna, specifika arbetsplats skulle tjäna på att bli rökfri. På Valio kom man fram till att en rökfri arbetsmiljö är bäst med tanke på arbetshygienen. Om man gör beslutet att en arbetsplats ska bli rökfri måste man givetvis också erbjuda stödåtgärder till arbetstagarna, säger Sandström.

Har påmint

 

På Åland är det tre kommuner, Mariehamn, Föglö och Finström, som har genomfört ett rökfrihetsbeslut.

Av de 13 återstående kommunerna deltog endast Lumparland med kommunens styrelseordförande Brage Willhelms, Sund med kommundirektör Jens Andersén och Saltvik med kommundirektör Katarina Donning.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

Artikeln är uppdaterad. Nya Åland skrev att de enda rökfria kommunerna på Åland är Föglö och Finström, vilket har visat sig vara felaktigt. Mariehamns stad meddelar att de också har varit rökfria sedan den första januari 2015.