DELA
Foto: Johan Orre

Kalldusch för Åland United

FC Honka – Åland United 1-0 (0-0)
Damernas liga sparkade under lördagen igång för säsongen och Åland United premiärspelade borta mot FC Honka i Helsingfors. Matchen fick ett snöpligt slut för ÅU när laget fick se sig besegrat med ett sent mål.

Första halvleken var väldigt jämn och bjöd inte på många målchanser av något av lagen. FC Honka var ändå lite mera på offensiven då de fick iväg några skott på mål. Chanserna för Honka bestod i huvudsak av distansskott, som Marjukka Mikkonen i ÅU-målet inte hade några problem med.

Åland United hade dessvärre inte några lägen där de kunde hota offensivt i den första halvleken. Det skulle dock bli ändring på det i den andra akten. Då kunde United spela mer enligt sin plan, som enligt huvudtränare Maiju Ruotsalainen går ut på att spela ett snabbt spel med mycket bollinnehav. Trots att ÅU dominerade bollinnehavet i andra halvlek och kom till en del chanser så stod antalet gjorda mål för bortalaget på noll ända tills domarens pipa avkunnade matchens slut.

– Vi anföll ofta, men vi blev lite ensidiga då vi oftast kom upp längs kanterna. Vi måste komma upp mer centralt i banan också, säger Ruotsalainen.

I slutskedet av matchen såg det ut att bli ett mållöst resultat. FC Honka hade inte haft en enda chans under hela den andra halvleken, men fick i matchens sista minut tag på bollen på mittfältet. Sedan gick det ett pass till Sini Vehviläinen, som på distans drog till med ett skott som Marjukka Mikkonen var nära att rädda, men som ändå sökte sig in i nätmaskorna bakom henne. Målet var en riktig kalldusch vid värsta tänkbara tillfälle av drabbningen, som således slutade med uddamålsseger för hemmalaget.

TÄVLINGSDEBUTERAR Maiju Ruotsalainen står redo att göra sin första ligamatch som huvudtränare                     för Åland United. Hon ser fram emot drabbningen mot FC Honka, som enligt henne påminner mycket om Åland United.
– Till kommande match måste vi förbättra anfallsspelet och bli effektivare framför mål. Vi får ändå inte sätta för stor press på oss så att anfallsspelet går i baklås. I övrigt kommer vi att fortsätta på den inslagna vägen som bygger på högintensivt spel med mycket bollinnehav, avslutar Ruotsalainen.

 

Nästa lördag, den 25 mars kl. 16.45 är det hemmapremiär mot ONS i Eckeröhallen.

Calle Bomanson