DELA
Foto: Jonas Edsvik
Det var en regnig juli månad.

Juli var en mycket regnig månad, visar mätningarna

I juli var det rekordmycket nederbörd på vissa håll i landet. Värmeböljor förekom mer sällan än genomsnittet, visar Meteorologiska institutets mätningar.

Enligt Meteorologiska institutets statistik motsvarade medeltemperaturen i juli en normal nivå i största delen av Finland, medan det i landets östra delar var aningen kallare än genomsnittet.

Medeltemperaturen i Lappland rörde sig mellan 12 och 15 grader, och i landets övriga delar var temperaturen kring 14–17 grader.

Månadens varmaste temperatur, 29,2 grader, uppmättes i Utsjoki den 11 juli. Månadens lägsta temperatur sjönk ner till -2,9 grader och uppmättes den 3 juli i Savukoski.

Mest regn i Multia

Nederbörden för juli var större än vanligt i landets södra och mellersta delar. Vid många observationsstationer var nederbörden till och med sällsynt eller avvikande riklig.

Enligt en preliminär bedömning regnade det mest vid Karhia observationsstation i Multia, där nederbördsmängden var 190,4 millimeter. Minst regnade det i Fagerholm i Pargas, där nederbördsmängden var 24,3 millimeter.

Den största nederbördsmängden under ett enskilt dygn var 103,3 millimeter som uppmättes vid Pirttiperä observationsstation i Multia den 28 juli. Dygnsnederbörden i Pirttiperä är den 30:e största dygnsnederbörden i Finlands mäthistoria.

Över 15 000 markblixtar

På sydkusten och i skärgården motsvarade solskenstimmarna det normala eller var något rikligare än normalt. I landets övriga delar var solskenstimmarna något färre än medeltalet.

Under juli observerades drygt 15 600 markblixtar i Finland, vilket är ungefär en fjärdedel av medeltalet för månaden.