DELA
Foto: Wikimedia Commons

Journalistdom kommer i dag

Högsta domstolens avgörande i målet som rör de tidigare Nya Åland-journalisterna Jonas Bladh och Annica Lindström kommer i dag. Beslutet kan bli avgörande för det fortsätta användandet av klickbara länkar som källhänvisning. 
 
Det var i slutet av maj år 2020 som Nya Ålands tidigare reporter Annica Lindström och tidigare chefredaktör Jonas Bladh dömdes i hovrätten för ärekränkning och spridande av information som kränker privatlivet. Ärendet handlar om en klickbar källhänvisningslänk som publicerades i samband med en artikel på nyan.ax år 2016.  
I artikeln fanns en länk till en annan artikel i en nättidning, där namnet på en privatperson och brottsmisstankar om honom stod skrivet. Nya Ålands artikel var anonymiserad.
Nyans medarbetare fälldes alltså för vad en annan publikation skrivit – utan att den publikationen ställdes till svars. Domen kritiserades av Journalistförbundet som menade att konsekvenserna av den blev orimliga.
I november samma år beviljade Högsta domstolen Jonas Bladh och Annica Lindström besvärstillstånd. Journalisterna yrkade att åtalet skulle förkastas, medan åklagaren och den privatperson som namngetts i nättidningen yrkade att besvären skulle förkastas.
I dag väntas Högsta domstolens avgörande komma. Frågan gäller om journalisterna gjort sig skyldiga till spridande av information som kränker privatlivet, skriver domstolen i ett meddelande. I meddelandet nämns inte åtalspunkten ärekränkning.
 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp