DELA
Foto: <07_Bildrubrik>TÄLTLÄGER Efter omröstning beslöts att Jomala ska önska flyktingar företrädesvis från Syrien. Bilden är från ett flyktingläger för syrier i Turkiet.

Jomala säger ja till flyktingar

Kommunstyrelsen i Jomala säger ja till att ta emot en flyktingfamilj i år.

Omröstning blev det om flyktingarnas härkomst efter att Mika Nordberg föreslagit ett tillägg om att de företrädesvis ska komma från Syrien.
Kommundirektörens förslag gick ut på att kommunen i år tar emot en familj på fyra-fem kvotflyktingar helst från samma område som de 20 flyktingar som Mariehamn tar emot, oavsett vilket område som blir aktuellt.

I beredningen konstateras att kommunen kan lämna önskemål om flyktinggruppens härkomst men att staden valt att inte göra det. Motiveringen är att alla som beviljats flyktingstatus bedöms vara i lika stort behov av att komma ut ur sina utreseländer så fort som möjligt.

Mika Nordberg (MSÅ) föreslog ett tillägg om att Jomala ska önska flyktingar företrädesvis från Syrien. I omröstningen som slutade 3-2 fick han stöd av Conny Roos och Charlotta Solax. Kommundirektörens förslag stöddes av Annika Hambrudd och Saija Petäjä.

Mika Nordberg förklarar sitt förslag med att flyktingdebatten i kommunen har sitt ursprung i det allvarliga läget i Syrien.

– Åtminstone jag har tänkt på de syriska flyktingarna i sina tältläger och också i övrigt har diskussionen handlat om dem. Det är tanken på de syriska flyktingarna som har drivit på oss.

Det är fullmäktige som har sista ordet.

Läs mer i papperstidningen!