DELA

JoHo Pyro till förnäm festival i Cannes

Den 29 juli framförs JoHo Pyros bidrag på Cannes fyrverkerikonstfestival. Det är första gången någonsin som ett nordiskt företag inbjudits att delta i festivalen.

– Att bli inbjuden till denna prestigefulla tävling, som räknas som en av de förnämsta i världen, kan ju ses som en vinst i sig, säger Johan Holländer, grundare av JoHo Pyro. Han har även komponerat bidraget till tävlingen.

Vid den årliga festivalen tävlar sex företag från olika länder. De övriga tävlande detta år kommer från Mexiko, Italien, Frankrike, Australien och Tjeckien

Fyrverkerifestivalen har anor från 1967, men har i sin nuvarande form, med 6 tävlande under 5 veckor, pågått sedan 2008. Fyrverkerien skjuts från pråmar som ankrats ute i Cannes-bukten och till tävlandes egen musik.

JoHo Pyro skriver i sitt pressmeddelande att över 1 miljon människor kommer att se de 6 tävlingsbidragen från Cannes stränder, från strandhotellens takterrasser och från båtar ute i bukten.

– Det speciella tävlingen är att bidraget bör vara 25 minuter. Showen blir därför stor och mycket krävande, både att komponera och att förverkliga, skriver JoHo Pyro i ett pressmeddelande.