Joel Mattsson stor roll i HIFK:s derbyseger

Fyra mål inom loppet av en halvtimme. Det krävdes ett mål i slutminuterna av matchen, som Joel Mattsson var högst delaktig i, för att säkra segern för de rödklädda.
Joel Mattsson och Helsingfors IFK spelade säsongens första ”Stadin Derby” mot rivalen HJK i Helsingfors i torsdags. Blåvita HJK var förhandsfavorit i matchen, men de stjärnprydda vek sig inte mot de mesta mästarna.

Drabbningen inleddes i rasande fart då Sakari Tukianien nickade in 1–0 till HIFK efter 13 minuter. Kort därpå gjorde Mattsson 2–0 till ”de röda”, efter ett misslyckat ingripande av HJK-backen Markus Halsti.

– Vår vänsterback slog en långboll som motståndarnas försvarare missbedömer. Jag får bollen, men har mittbacken hack i häl, säger han.

Ålänningen var säkerheten själv framför mål och placerade bollen till höger om de blåvitas Hugo Keto.

HJK:s Atomu Tanaka reducerade för ligaledarna, medan HIFK:s Moshtagh Yaghoubi ökade kamraternas ledning till 3–1 efter en halvtimme spelad.

De blåvita reducerade och kvitterade matchen till 3–3 genom Riku Riski och Tim Väyrynen i andra halvlek. Men än var sista ordet inte sagt.

HIFK fick en frispark i den 89:e minuten efter att Mattsson blivit oschysst behandlad av motståndarnas Lucas Lingman. Yaghoubi slog frisparken mot straffområdet, där Eero-Matti Auvinen nickade in 4–3 till kamraterna.

Mattsson är nöjd med resultatet.

– Det är en väldigt skön seger, med tanke på matchbilden och att vi avgjorde så sent, säger han.

Inga fler mål gjordes och de stjärnprydda placerar sig på en femte plats i tabellen. Härnäst möter helsingforsarna FC Inter på hemmaplan 14 september.