DELA
Foto: Jonas Edsvik

Jessy Eckerman-Hartvik lämnar Obunden Samling

De ObundnasJessica ”Jessy” Eckerman-Hartvik lämnade partiet i fredags. – Jag vill fokusera på andra saker än majoriteten av partiet valt att fokusera på under den senaste tiden.

Eckerman-Hartvik bad om att få träda ut ur både partiet och styrelsen från och med fredagen. Hon säger att De Obundna varit en bra plantskola men att växthuset nu blivit för litet. Nu blir hon politisk vilde.

Varför lämnar du partiet?

– Jag känner att jag vuxit ur partiet. Det har varit en ganska kaotisk tid där folk har lämnat partiet. Jag skulle vilja fokusera på andra saker än majoriteten av partiet valt att fokusera på under den här tiden. Jag vill tänka framåt inte bakåt. Det känns som om jag kan hitta ett hem någon annanstans.

Ställer du upp i höstens val?

– Absolut, men jag har inte bestämt mig för vilket parti ännu.

Vilka är dina alternativ?

– Jag tycker inte att partibeteckning är så viktigt på Åland. Jag tycker att det behövs många starka och duktiga kvinnor inom politiken som rör om.

Eckerman-Hartvik tillägger ändå att Socialdemokraterna och Liberalerna känns närmast.

Har du fört diskussioner med andra partier?

– Diskussioner pågår hela tiden. Nu ska jag se vad jag vill.

Eckerman-Hartvik har varit med i De Obundna i drygt fyra år. Beslutet om att lämna partiet har vuxit fram. Enligt henne är det naturligt att byta parti inför det kommande valet. Att de Obundnas lagtingsgrupp valde att lämna partiet mitt under den pågående mandatperioden tror hon att kan få andra att fundera över partibyte.

Är det någon annan som överväger att lämna partiet?

– Det får de svara på själva.

Trots att Eckerman-Hartvik lämnar partiet sitter hon kvar på sina poster i Mariehamns socialnämnd och som ersättare i stadsfullmäktige, bildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden.