DELA
Foto: Ida K Jansson

Jattas nålstick har räddat många

I 37 år har Jatta Eräämetsä arbetat vid Mariehamns stads beroendemottagning. Förra veckan gjorde hon sin sista arbetsdag.

Hennes nålar har räddat många tillbaks till ett drogfritt liv.
Den första april 1980 öppnade A-kliniken, som beroendemottagningen hette på den tiden, på Torggatan i Mariehamn.

Då fanns sysselsättning för två stycken behandlare på heltid och en kanslist på deltid. I dag är beroendemottagningen belägen i Nyfahlers på Styrmansgatan och där har man hållit till sedan år 2002. I dagsläget sysselsätter man fyra tjänster på heltid och precis som 1980 så är Jatta Erämetsä en av dem.

Hon berättar om hur verksamheten utvecklats enligt de behov som finns och hur den och arbetssättet har omformats genom åren.

– Det har varit ett intressant jobb som aldrig stått still.

Erämetsä har jobbat med alla typer av beroenden men också med anhöriga till personer med beroendetillstånd.

På 90-talet började hon behandla klienter med NADA-akupunktur, det vill säga öronakupunktur, och har sett tydliga skillnader i klienternas mående tack vare den.

– Det tar ner stresshormonnivåerna och ökar endorfinnivåerna och jag har inte enbart gett det till klienter utan även anhöriga som känner oro och har sömnproblem, säger Erämetsä.

– Det är jätteroligt att jobba med. Många klienter som slutar dricka och får akupunktur kommer snabbare igång med livet och vardagen.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!