DELA

Jag fick allt att rulla på

I somras hade jag ett spännande uppdrag. Kanske det roligaste efter att vara utgrävningsassistent i Kvarnbo för Kristin Ilves.

Jag fick jobbet via kontakter (tack Titte!), inte för att jag var särskilt bra på att köra en paketbil. Min uppgift var att skjutsa främst skådespelare under en filminspelning på Åland. Ojoj, det var så mycket mer. För det första var det på mitt ansvar att vi kom iväg i tid och med rätt skådespelare i bilen. Tack och lov är skådespelare så väluppfostrade att de vet att tid är pengar och pengar är värdefullt i en filmproduktion.

Det föll också på min lott att hämta saker. När vi spelade in på Föglö skulle jag först skjutsa skådespelarna från Mariehamn till inspelningsplatsen, sedan var det nästa färja tillbaka och hämta maten från stan. Och tillbaka till Föglö. Och sen skulle en till skådespelare hämtas från stan och ut till Föglö.

Första dagarna jag jobbade spelade vi in i Lemland. Det blev några turer fram och tillbaka till stan då också. Något hade glömts och skulle hämtas. Jag måste säga att jag var ganska trött på rondellbygget vid Solbergetkorsningen efter dessa tre dagar.

Jag fick också berätta om Åland för de svenska skådespelarna. Vissa av dem visade ett stort intresse för det stundande lagtingsvalet när de fick höra att vi också hade fått ett parti som ligger i tiden, så att säga.

Jag har aldrig tidigare sett hur en filminspelning går till och det var oerhört givande att se hur det kan gå till. Å andra sidan är regissören Suzanne Osten väldigt speciell och hennes registil kanske inte är den gängse. Jag märkte också att varenda en kotte i ett filmteam behövs trots att det ibland ser ut som om det är väldigt många som står och hänger.

Efter några få dagar drog filmteamet tillbaka till Sverige och vi ålänningar stod i hamnterminalen och tystnaden ekade i öronen.

Lugnet återvände och Åland var vanligt igen. I kväll (i går för er när ni läser detta) ska jag få se resultatet av arbetet. Jag hoppas att jag blir nöjd med min insats.