DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>JÄMLIK VÅRD I fjol blev vården utanför Åland extra dyr för ÅHS. Därför ska den externa vården framöver ges på två avtalssjukhus i Åbo och Uppsala, berättar chefläkare Jaana Lignell.

Uppdaterad: Jaana Lignell lämnar ÅHS

Jaana Lignell, chefläkare på ÅHS, lämnar sitt uppdrag eftersom hon fått jobb på Södersjukhuset i Stockholm. Den 1 augusti tillträder hon tjänsten som medicinskt ansvarig läkare på Södersjukhusets akutenhet. I upptagningsområdet finns 700 000 barn.
Beskedet om att Jaana Lignell sagt upp sig gavs under eftermiddagen som ett internt meddelande till personalen.

I går kunde Nya Åland avslöja att också förvaltningschef Katarina Dahlman meddelat att hon lämnar vårdorganisationen eftersom hon är föreslagen som ny chef för Oasen, tidigare De gamlas hem. Förbundsfullmäktige fattar det formella beslutet i mitten av maj.

Annette Holmberg-Jansson, styrelseordförande för ÅHS, beklagar att organisationens två högsta chefer slutar. Hon räknar med att Katarina Dahlman får chefsjobbet på Oasen och har redan börjat fundera på rekryteringsprocessen.

-Vi har styrelsemöte nästa fredag. Men jag räknar redan nu med att styrelsen tillsätter tillfälliga chefer på båda poster eftersom de nya tjänsteinnehavarna knappast är på plats före nyår, säger hon.