DELA

Island valde Allting på nytt efter bara ett år

I går hölls Alltingsval på Island. Ålänningen Per Ekström som bor på Island sedan 1997 rapporterar.

Bara ett år efter det förra valet i oktober ifjol hölls på lördagen nytt Alltingsval. Regeringen hann sitta i åtta månader och föll på en förtroendefråga, där ett av de tre regeringspartierna inte var berett att fortsätta samarbetet. Statsministerns far hade skrivit under ett intyg att en pedofil hade betett sig normalt och kunde få återupprättat förtroende, något som enligt lag kan ges här. Förtroendebristen bestod i det att statsministern Bjarni Benediktsson från Självständighetspartiet (höger) hade fått kännedom om detta långt före andra regeringsmedlemmar och detta medan diskussionen om pedofiler gick hög här på ön. Den avgående regeringen var en koalition mellan höger och mittenpartier och ett av mittenpartierna (Ljus Framtid) meddelade att man inte hade förtroende för statsministern längre.

 Regeringen föll och valvinden blåste mot vänster och mitten

Regeringen föll med klara siffror i gårdagens val. Av de 63 mandaten i Alltinget får de partierna bara 20 mandat. De hade 32 i det avgående parlamentet. Självständighetspartiet gör historiens sämsta val. Det är för tidigt att säga hur en ny regering ska se ut och vilka partier som medverkar, men det är helt klart att det blåste en kraftig mitten-vänstervind i valet. Opinionsundersökningarna pekade på att de Vänster-Gröna och socialdemokraterna skulle gå starkt framåt, men V-G ökade bara med ett mandat. Det nya centerpartiet med skandalomsusade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som partiledare kom starkt in med 6 mandat och det nya Folkets Parti får 4 mandat. Hela åtta partier kommer in i Alltinget. Det är rekord.

Nu förefaller det komplicerat att bilda ny regering. Det är klart att den avgående regeringen föll stort, men det blev inte den klara vänstervåg som opinionsundersökningarna visade. Enligt dem föreföll det uppenbart att en vänster-mitten regering skulle kunna växa fram, men med åtta partier i parlamentet blir det ingen enkel sak. 6 partier har 8 eller färre mandat.

 Skandalomsusade politiker och väljarnas guldfiskminne

På våren 2016 tvingades den dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att avgå efter att Uppdrag Granskning i samarbete med Reykjavik Media avslöjade hans dubbelroll i politiken med att ha holdingbolag utomlands i skatteparadis med egna ekonomiska intressen gentemot bankernas konkursbon efter kraschen 2008. Också den nuvarande statsministern Bjarni Benediktsson, som då var finansminister, avslöjades med att ha utomisländska holdingbolag. Dessa avslöjande kom efter att ”Panamadokumenten” hade läckt ut.

Gunnlaugsson, som då var partiordförande för Framsóknarflokkurinn (mitten), bröt sig nu i höst ut ur partiet och grundade ett nytt parti, Miðflokkurinn. Nu i valet tycks han återfå förtroendet, eftersom hans nya parti får 8 mandat. Bjarni Benediktsson har suttit kvar hela tiden som partiledare för Sjálfstæðisflokkurinn, trots avslöjandet om hans dubiösa bolagsbildningar i skatteparadis.

Det sägs att de isländska väljarna har guldfiskminne och har glömt vad som skedde för mindre än två år sedan.

Uppdaterad kl 14.15 med slutliga valresultatet.