DELA
Foto: Åsa Olofsson

Isarna har inte rört sig mycket

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Den senaste veckan har inte bjudit på någon större väderdramatik. Vårsolen har tärt på isarna som betraktas som ruttna på de flesta håll.

Vindarna har varit svaga varför isarna inte har rört på sig särskilt mycket. Så småningom kommer det att blåsa lite mer och då får nog isarna ge sig på de flesta håll.

Slemmerntipparna tar säkert en titt på Slemmern varje dag för att kolla läget.

Dagstemperaturerna kan variera väldigt mycket beroende hur nära vattnet/isen man bor. Vårmorgondimmorna har infunnit sig vilket är helt vanlig på vårarna och brukar vara vanliga även i maj. Båtarna i Mariehamn Västra hamnen har uppmärksammat sin närvaro genom att tuta. Mistluren på Marhällan tystnade 1980-talet vilket säkert många mariehamnare minns.

1985 togs Nautofonen ur drift. Den var då den sista i drift varande mistsignalen i Finland

Frostnätter har förekommit med temperaturer strax under 0 grader och fler kan det nog bli frågan om men inte de närmaste dagarna. Pollenhalterna ökar och mest pollen producerar al men även björken börjar blomma och mot slutet av veckan blir mängderna pollen mycket högre.

Normal medeltemperatur för april månaden är 3,4 grader och är just nu c:a 3 grader. Total nederbörd för månaden just nu 22,5 mm. Normalt för månaden är 28 mm i smält form. April håller på att närma sig normala värden.

Dagstemperaturerna stiger sakta för var dag.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan

<”Byline tfn”>