DELA

Inte tropisk värme – ännu

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Vad alla har talat om de senaste dagarna är värmen. Vi har dock inte tropisk värme då det även under natten skall vara minst 20 grader. Nätterna har hållit sig under 15 grader.

Nu är vattnet så varmt att de värmer nätterna om man bor nära det. I Ålands hav är temperaturen runt 19 grader.

Ålands tidigare värmerekord noterat med tillförlitlig utrustning på jämförbart sätt är från den 13 juli 2010 med 30 grader. På tisdagen slogs det rekordet och det nya rekordet är 31,5 °C i Mariehamn Västra hamnen, så det är nu den högsta temperaturen som mäts på Åland.

Men det rekordet kan kanske slås de närmaste dagarna. Förra torsdagen var toppnoteringen 22,1 grader och sedan dess har temperaturen stigit för var dag.

Från äldre tider är toppnoteringen på Åland 31,3 °C, vid Mariehamn flygfält 31.7.1941.

Tillväxten av cyanobakterier, som felaktigt kallas för blågröna alger, har ökat runt Åland. Nu finns de mer eller mindre på de flesta håll. Dock inte i några större mängder så badstränderna är fortfarande välbefolkade även i vattnet.

Torkan ser ut att fortsätta och det finns inget i de längre indikationerna om rejäla regn.

Dagstemperaturerna ser fortsättningsvis att hålla sig mellan 26–30 grader.

Vi på Åland har varit förskonade från skogsbränder så här långt. Värre är det i Sverige där det har brunnit och brinner fortfarande på många håll där flera byar har evakuerats.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan