DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>OSÄKERT Det är inte säkert att det längre är så aktuellt med ett eventuellt asylboende på Åland, säger Leif Jansson från Röda Korset som varit med och utrett möjligheterna för en mottagningscentral på Åland.

Inte längre aktuellt med asylboende?

– Det är inte säkert att det längre är så aktuellt med ett eventuellt asylboende på Åland, i och med att migrationsverket har börjat dra in platser i riket.
Det säger Leif Jansson, som är vikarierande verksamhetsledare på Röda Korset och som har ingått i den grupp som utrett möjligheterna att starta en mottagningscentral här på Åland, till Ålands Radio.

Arbetsgruppen är nu snart klar med sitt arbete.

– Vi är öppna för ett mottagande i den mån det behövs, säger Leif Jansson.

Arbetsgruppen kommer att lämna in en rapport till landskapsregeringen och migrationsverket.

”Långsiktigt åtagande”

Det var i höstas som landskapsregeringen började diskutera ett eventuellt asylboende på Åland. Då lyftes Naturbruksskolan fram som ett bra alternativ, men dåvarande kansliminister Wille Valve påpekade att det var ett i allra högsta grad långsiktigt åtagande och att en sådan plan kunde ta flera år att genomföra.

– Det är inget vi gör på en månad eller ett år utan det handlar om en tidsaspekt på mellan fem och tio år. För oss är det väldigt viktigt att det finns ett långsiktigt åtagande från åländsk sida, sade Wille Valve till Nya Åland i början av september 2015.