DELA
Foto: Eckerö Line

Inställd rättegång om sjöövning

Det blir ingen rättegång i dag och i morgon mot fartyget Finlandias befälhavare om arbetarskyddsbrott och vållande av personskada.

Parterna för som bäst förlikningsförhandlingar.
Åtal väcktes i fjol mot Eckerö Line-fartygets befälhavare om de skador som många besättningsmän ådrog sig under en evakueringsövning som gjordes i Tallinns hamn i november 2012 kort efter att Rederi ab Eckerö köpte fartyget.

Det var när de som deltog i övningen skulle lämna fartyget via en evakueringsstrumpa ner i en livflotte som det gick snett. Av då okänd anledning blev farten alltför hög och 21 av dem skadades mer eller mindre när de landade i flotten.

Den första rapporten från rederiet uppgav att tre personer i besättningen hade skadats men efter att arbetarskyddsmyndigheterna gjort sin utredning stod det klart att antalet skadade var mycket större. Nio av dem skadades så svårt att de var sjukskrivna medan tolv kunde återgå till arbetet direkt.

En av dem åtalades ändå för olyckan. De skadade är inte målsägande utan de måste själva, om de har yrkanden och om de väljer att gå vidare med dem, driva sina skadeståndsprocesser mot rederiet i skilda mål.

Förlikningsavtal kan ingås med en del av de skadade och därför är huvudförhandlingen inställd åtminstone tills vidare.