DELA
Foto: Amanda Näsman

Inget besöksförbud i bråk mellan grannar

Ett bråk mellan två grannar i ett hus i Mariehamn har nått hovrätten i Åbo.
I juli avgjorde Ålands tingsrätt ett ärende där en man, vi kan kalla honom X, ansökte om att hans granne, mannen Y, skulle meddelas besöksförbud.

Upprinnelsen är en incident den 3 november 2016 då Y i cykelförrådet ska ha kastat cyklar mot X så att denne fick brutna revben och blåmärken. X klagar också på ”trakasserande upprepade oljud” från den andre mannens lägenhet ”i form av bankande och bultande.”

– Det har dock varit lugnare på sistone, sägs i tingsrättsdomen.

X polisanmälde cykelkastandet den 15 november och gick till läkare för att få skadorna dokumenterade dagen efter.

– Eftersom dock den incidenten anmälts såpass sent till polisen och [X] uppvisat sina skador först flera dagar efter den påstådda händelsen, lämnar det viss tvivel om att skadorna verkligen uppstått på det sätt [X] påstår, skriver tingsrätten.

I tingsrättsdomen framgår också att ”båda parter har berättat om oljud och bultande som skett från den andra partens lägenhet och att det skett upprepade gånger och mer eller mindre konstant det senaste året.”

Tingsrätten ansåg inte att de olägenheter som parterna beskrivit räcker till för att anses så allvarligt trakasserande att ett besöksförbud kan bli aktuellt.

Det anser inte heller hovrätten och tar inte upp överklagandet till behandling.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!