DELA
Foto: Ida K Jansson

Ingen miljon nu till förskingringsoffer

Under lagtingsdebatten i går gav finansminister Mats Perämaa besked om eventuell återbetalning till dem som drabbades ekonomiskt i förskingringshärvan 2009-12.
Perämaa lovade återkomma efter processen i hovrätten.

Bert Häggblom (ObS) med flera lämnade tidigare in en budgetmotion till lagtinget där man ville öka anslaget med en miljon euro i budgeten för 2019 med motiveringen att miljonen skulle användas för att ersätta den ekonomiska skada som de drabbade lidit av den tidigare bokförarens spelande som pågick med stulna pengar i nästan fyra år utan begränsningar från Pafs sida.

Utskottet har behandlat motionen och föreslog att den ska förkastas.

För ett halvår sedan lovade finansministern lagtinget ett besked om eventuell återbetalning till de drabbade företagarna och föreningen.

– Därför anser jag att det var skäligt att ge besked i lagtinget också om den analys som nu har gjorts, säger han om gårdagens budgetdebatt där beskedet gavs i en replikväxling.

Landskapsregeringen har tillsammans med Paf analyserat situationen och kommit fram till att man ska vänta på hovrättens avgörande och först efter det återkomma med den eventuella återbetalningen.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!