DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>VD – Det är inte så stora skillnader i slutändan, säger Orkla Finlands vd Pasi Flinkman om de fem chipsfabrikerna.

Ingen chipsfabrik sticker ut

Ingen av de fem chipsproducerande fabrikerna står ut i konkurrensen och att jämföra dem är svårt.

Det säger Orklas vd Pasi Flinkman.
Haraldsbyfabriken har inom Orklakoncernen fyra konkurrenter som sysslar med chipsproduktion men det är svårt att direkt jämföra dem med varandra enligt Orkla Confectionery & Snacks Finland abs vd Pasi Flinkman.

All personal som jobbar i frabrikerna håller inte uteslutande på med produktion. Produktutveckling, inköp och ekonomi är också beståndsdelar som styr antalet anställda per fabrik. Produktsortimentet påverkar också den totala produktionsvikten då olika produkter väger olika mycket.

– I Sverige är produktionen av ostbågar stora och i Danmark är det nötter, säger Flinkman.

Han kan inte heller säga om någon av fabrikerna har en mer modern maskinpark än de andra. Vanligtvis byter man inte ut en hel produktionslinje utan förbättrar delar. En fabrik kan ha en modern förpackningsanläggning medan någon annan har en ny fritös och så vidare.

– Det är inte så stora skillnader i slutändan, säger Flinkman.

Vilken lönsamhet de olika fabrikerna har vill inte Flinkman säga, han hänvisar till att börsnoterade bolag inte kan gå ut offentligt med sådana uppgifter.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!