DELA
Foto: Jonas Edsvik

Inga nya löften om biogasmiljoner

– Vi ser inte att vi har någon boll att plocka upp nu.

Det säger Trygve Eriksson som tillsammans med andra investerare i fjol var beredd att satsa flera miljoner på en biogasanläggning vid chipsfabriken i Haraldsby.

Våren 2016 hotade norska storkoncernen Orkla att stänga chipsfabriken. För att förmå ägaren att ändra sig syddes ett räddningspaket snabbt ihop med hjälp av både privata investerare och landskapspengar.

På en gemensam presskonferens i slutet av maj i fjol berättade Trygve Eriksson om planerna på en biogasanläggning vid chipsfabriken, en satsning på omkring 5 miljoner euro. Landskapet skulle enligt planen stå för ytterligare en miljon euro. Hushållens bioavfall och slakt- och fiskavfall från industrier skulle också omvandlas till biogas i anläggningen.

För att satsningen skulle bli verklighet ville investerarna ha ett avtal med Orkla om köp av bioenergi för 10 eller 15 år framåt.

I går avslöjade Nya Åland att Orkla beslutat säga nej till en utvidgad biogasanläggning och i stället satsa på att omvandla endast det egna avfallet till biogas i en ny anläggning i fabriken.

– Jag förstår att de väljer att bygga för eget behov. Att blanda in också annat bioavfall skulle säkert bli komplicerat. Men de åländska politikerna måste ju ändå fundera på hur avfallsfrågan ska lösas, säger han och tillägger att det i det här läget inte finns någon ny idé för investerarna att ta fasta på.

Han konstaterar att det investeringslöfte som gavs förra våren hängde samman med försöken att få Orkla att stanna kvar och fortsätta investera i chipsproduktionen.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!