DELA

”Infrastrukturen måste väga tyngre än sand”

Infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) framhåller att infrastrukturen är viktig för Åland.

– Därför kan vi inte införa ett Natura 2000-område i vår mest trafikerade farled, säger han.
Mika Nordberg har inte tagit del av vilka områden som är intressanta inför karteringen av Natura 2000-områden. När Nyan berättar att en av platserna gäller området mellan Föglö och Lemland reagerar han.

– De kan ju börja med att kartera de andra platserna först. Det finns kanske samma sand någon annanstans inom Ålands territorium, säger han.

Mika Nordberg säger att det finns olika intressen och att man här måste väga för- och nackdelar mot varandra.

– Det är klart att det måste finnas natur och andra naturvärden som behöver skyddas, men man måste sätta allt i perspektiv, säger han.

Han ser det som långsökt att det på en av Ålands äldsta handelsleder skulle införas restriktioner i fartygstrafiken på grund av en sandbank.

– Det måste gå färjor genom vår skärgård. Och just det här är en väldigt viktig farled: Där går färjor till Finland, till fasta Åland och mellan Föglö och Lemland. Trafiken har gått där i urminnes tider.

Finns det några alternativa farleder som du ser det?

– Det är inte något enkelt att åtgärda. Det finns inget annat alternativ om man nu vill ha anlöp till Åland. Vill man däremot isolera Åland och inte ha någon trafik hit så finns det alternativet.

Mika Nordberg tror att en inskränkning på farleden inte ens kommer att komma på tal.

– Infrastrukturen måste väga tyngre än sand. Vad är viktigare – att vi har en infrastruktur eller att vi har ett Natura 2000-område just där, säger han.