DELA

Importstopp efter larm om thailändsk kyckling

Efter att Världsnaturfonden i måndags rödlistade thailändsk kyckling på grund av den massiva användningen av antibiotika har flera stora företag i Sverige och Finland slutat importera kycklingköttet.
Världsnaturfonden WWF:s köttguide, som publicerades i början av veckan, har orsakat skrämselhicka hos både importörer och konsumenter. Thailändsk kyckling rödlistas utgående från de tidigare kriterierna som handlar om bland annat djurens välfärd och bekämpningsmedel – men i år har också antibiotikaanvändningen kartlagts.

Och den förskräcker.

Cateringföretaget Sodexo, som har verksamhet i både Sverige och Finland och som driver bland annat lunchrestauranger i ett hundratal finländska skolor och arbetsplatser, beslöt genast när WWF-rapporten kom att stoppa importen av thailändsk kyckling, berättade Yle i går.

Men trots att företag slutar importera antibiotikabehandlad kyckling från Thailand är problemet inte löst. Mängder av färdigprodukter i matbutikerna innehåller kyckling från Thailand och också restauranger använder thailändsk kyckling eftersom de köper sina varor via partihandeln.

Enligt en rapport från Finnwatch hör Findus som importerar 1 000 ton kyckling per år, Snellman Pro som importerar drygt 200 ton per år och importföretaget Norvida som importerar 1 500 ton till de största importörerna av thailändsk kyckling till Finland.

Men när Findus processar köttet och säljer det i Finland behöver man inte uppge ursprungslandet, så det finns kryphål som är svåra att få syn på.