DELA
Foto: Prao<07_Bildrubrik>UTBYTE Utbyteselever från Gent i Belgien är på Åland för att lära om entreprenörskap. Näst längst till höger står dagens ålänning Daja Rothberg.

”Imorgon bitti åker vi till Kobba Klintar”

I Maxinge Center i Jomala har elever som studerar företagsekonomi på Ålands yrkesgymnasium tillsammans med utbyteselever från Gent i Belgien ställt upp bord och ska ha ett så kallat ”Sales Moment” där det säljs kuddar och träningstillskott. Dagens ålänning, Daja Rothberg, från Mariehamn är lektor vid utbildningen i företagsekonomi.

Vad går projektet ut på?

– Vi är med i treårigt, internationellt EU-projekt som fokuserar på entreprenörskap. Sammanlagt är fem länder med: Åland, Belgien, Danmark, Turkiet och Norge. När de andra medlemmarna i projektet redan hade bränt all sin finansiering hade vi lite kvar och ordnade därför det här utbytet. Utbyteseleverna som är här nu kommer ifrån Gent i Belgien. Med oss här har vi förutom våra egna elever sex belgare och två lärare.

Vad har ni mer gjort under utbytet?

– Utbyteseleverna kom i måndags. Först hade vi presentationer om de två skolorna och länderna, vi berättade om Åland och belgarna om Belgien. Efter det besökte vi Sjöfartsmuseet, och så bowlade vi på kvällen. Vi har också bland annat varit till Nordea och lyssnat på Jenki Rask, han kan flamländska, så han kunde prata med belgarna. Efter att vi är klara här idag kommer vi att åka runt och titta på Åland. Imorgon bitti åker vi ut till Kobba Klintar innan det är dags för utbyteseleverna att resa hem igen.

Vilka elever är det som får delta i utbytet?

– Vanligtvis är det bara de som går tredje årskursen som deltar, men nu är även tvåorna med.

Vem vill du hälsa till?

– De tidigare utbytesklasserna fe11 och fe12.

Text och foto: Ivar Jansson