DELA
Foto: Ida K Jansson

IFK-jubel över arenabeslut

I och med stadsfullmäktiges beslut att prioritera separata idrottsarenor jublar fotbollsklubben IFK Mariehamn.

Beslutet som togs på tisdagskvällen blev följande: Stadsfullmäktige beslutar ge stadsstyrelsen i uppdrag att gå vidare och utreda en separat friidrottsarena på Ytternäs sportfält jämte en konvertering av WHA till en fotbollsarena under förutsättning att det ska utredas ifall det finns utrymme för skolornas gymnastikundervisning.

– Jag och ”Robba” (Robert Söderdahl, ordförande i IFK Mariehamn Ab) var själva på plats under fullmäktigemötet, säger Thomas Fonsell, föreningschef i IFK Mariehamn, och utbrister:

– Vi är otroligt positiva och nöjda över beslutet. Man skriver redan om det i riket. Detta skickar positiva signaler från Åland om att vi äntligen tagit tag i frågan på ett seriöst sätt. Nu vet vi åt vilket håll vi ska gå.

Vilket underlag vill IFK att fotbollsplanen ska ha?

– Vårt önskemål är konstgräs ur den aspekten att vi då får högsta möjliga nyttjandegrad. Men vi är absolut öppna för andra lösningar om det skulle visa sig att konstgräs är en stor miljöbov.

Thomas Fonsell menar att underlagsfrågan måste kartläggas in i minsta detalj.

– Som det är nu, och som det var på fullmäktigemötet, är det omöjligt att hålla reda på vilken fakta som stämmer och vilken som inte gör det. Det är så många uppgifter som florerar kring konstgräs och hybridgräs.

Från friidrottens sida jublar man inte. Däremot är man försiktigt positiv, menar Sune Manselin, en av tio i ÅID:s friidrottsutskott.

– Det kan bli bra, bara utförandet går till på rätt sätt.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!