DELA
Foto: Maria Snellman

I kväll avgörs flyktingfrågan

VÅRDÖ. Flera åländska kommuner har gått in för att ta emot flyktingar. Nu kan det bli Vårdös tur. I kväll fattar fullmäktige det slutliga beslutet.
Kommunstyrelsens förslag är att ta emot en flyktingfamilj på fyra till fem personer. Som Nya Åland tidigare berättat om röstade kommunstyrelsen ner kommundirektör Andreas Johanssons förslag att inte ta emot flyktingar på förra veckans styrelsemöte. Fem av sju ledamöter – Magnus Lundell, Gerd Lönnström, Maria Granlid, Gunilla Boman och Mikael Lindholm röstade för den sistnämndes motförslag, som går ut på att ta emot en flyktingfamilj på fyra till fem personer. Ordförande Jarl Danielsson röstade i stället för kommundirektörens förslag medan Carl-Gustav Sjölund lade ner sin röst.

I måndagens Nya Åland kommenterade ledamot Mikael Lindholm sitt motförslag på följande vis:

– Både Brändö och Kumlinge har gått in för att ta emot flyktingar, och åtminstone Kumlinge har minst lika ansträngd ekonomi som Vårdö. Vi kan inte se oss i spegeln om vi inte tar emot en familj. Det är en fråga om civilkurage, sade han då.

Mikael Lindholm sade också att han inte är orolig för att fullmäktige ska gå emot styrelsen.

– Historiskt sett är det inte ofta som fullmäktige gått emot styrelsens förslag. Sedan jag gick med för 13 år sedan har det hänt bara ett par gånger.

Jarl Danielsson, som alltså röstade för förslaget att inte ta emot flyktingar, motiverade sitt val på följande sätt:

– Jag anser inte att vi ska ta risken att få mera kostnader än nödvändigt innan vi vet vad som händer med den kommunala ekonomin. Som det ser ut nu ökar kostnaderna mycket nästa år inom den sociala sektorn och inom andra sektorer, sade han i måndagens Nya Åland.

Vårdö kommunfullmäktige består av Anders Englund (ordförande), Susanne Nordberg (vice ordförande), Kaj-Gunnar Sjölund, Håkan Grunér, Yngve Bjurne, Marja Elomaa-Andersson, Sarah Ahlbäck, Rebecca Mattsson och Mikael Lundell.