DELA
Foto: Erkki Santamala

I dag är det Nordens dag

I dag flaggar vi nordiskt.

I dag firas Nordens dag till minne av den 23 mars 1962 då Helsingforsavtalet, det nordiska samarbetets grundlag, undertecknades. Offentliga platser flaggar med de nordiska flaggorna för att uppmärksamma dagen.

Föreningen Norden på Åland hoppas att dagen uppmärksammas runt om på Åland i skolorna, i media och på arbetsplatser trots det rådande coronaläget.”Vi är många som har praktisk nytta och glädje av detta avtal som undertecknades 1962, via studier, jobbmöjligheter, kultur- och idrottsutbyten med mera”, skriver verksamhetsledare Bror Myllykoski i ett pressmeddelande.

Debatter

I år firar Nordiska Ministerrådet sitt 50-årsjubileum. Fem tematiska debatter i dag på Nordens dag lyfter fram vad de nordiska länderna tillsammans har bidragit med och vad nordiska nyckelspelare fokuserar på just nu, sägs i ett pressmeddelande från landskapsregeringen.

Ålands nordiska samarbetsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) och Ålands jämställdhetsminister Annika Hambrudd (C) deltar i två av debatterna som sänds över Facebook. Du hittar dem här.

Hambrudd är med och talar om ”hur de nordiska länderna kan skapa trygghet på nätet, om digitala kränkningar ur ett jämställdhetsperspektiv” klockan 13–14.

Holmberg-Jansson deltar i ett evenemang som sänds kl 15–15.45 åländsk tid. Temat är ”hur möter vi en ökad efterfrågan på samarbete och gemensamma lösningar i Norden.”

IDA K JANSSON
MÅRTEN SUNDBERG

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp