DELA
Foto: Stefan Öhberg

I ateljén hittar hon ro

Att måla är som meditation för Jaana Gustafsson. Här har tid och rum ingen betydelse.
Det är tio år sedan Jaana Gustafsson ställde ut tavlor senast då hade hon en utställning på Galleri Skarpans. Under helgen är hon en av de 32 åländska konstnärerna som öppnar upp sin ateljé för konstrundan. Det är första gången Gustafsson deltar.

– Jag gillar att utmana mig själv och att testa på nya saker. Att ha utställning har jag redan gjort så jag tänkte att det här är något nytt att prova på.

Ateljén på Badhusgatan i Mariehamn är egentligen ett gammalt garage. För fem år sedan gjordes det om och då fick hennes målande en nystart.

– Tidigare satt jag vid köksbordet när jag målade. Nu behöver jag inte städa undan utan kan lämna allt framme. Nu målar jag mycket mer.

Jaana Gustafsson flyttade till Åland 1985 från Lovisa. Hon jobbar som HR-specialist på Alandia Försäkring. Att måla är ett intresse hon har haft hela livet. Hon har gått på mediskurser i flera år och lärt sig olika tekniker. I dag målar hon mest i akvarell och olja. Hav och blommor är återkommande teman.

– Jag gillar färg, jag dras till det. På hösten när seglingssäsongen är förbi blir det mycket blått i tavlorna.

Inför konstrundan har hon plockat fram tavlor som nu pryder ateljéns väggar. Längst in i ateljén hänger ett färgstarkt porträtt av en kvinna. Gustafsson är utbildad mental tränare. Tavlan kallar hon för sin ”power tavla” den ger henne mental styrka när det behövs.

–  Den tavlan kommer jag nog aldrig kunna sälja tror jag. Ibland är den orörd flera år men ibland målar jag på den och då ger den mig en inre styrka.

Läs mer i papperstidningen eller E-nyan!

1 KOMMENTAR

Comments are closed.