DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>OMSTRITT BYGGE Det stora lägenhetshuset i Jomala Möckelby blir nu ett fall för Ålands förvaltningsdomstol. Skadeståndskrav kan komma att riktas mot både fastighetsbolaget och kommunen.

Huset som splittrar Jomalas byggnadsnämnd

Fastighets ab Villa Wests nybygge i Jomala har blivit domstolssak där rågrannen vill ha rätt att kräva skadestånd av kommunen.

Nya Åland skrev om huset första gången i somras. Då kritiserade områdesarkitekt Ursula Koponen byggherren Kari Metso för att ha nonchalerat detaljplanen och byggt ”mot alla principer”. I ett skede sa hon till om att bygget måste stoppas.

Så gick det inte. Huset byggdes vidare och byggnadsinspektören ansåg inte att byggherren brutit mot detaljplanen utom för biltaket som delvis byggts utanför området och att allt var synat och godkänt.

Men en av rågrannarna var inte nöjd med svaret och har kopplat in juristen Marcus Måtar som i januari skrev ett brev till kommunstyrelsen, byggnämnden och FAB Villa West.

– Jag kan, efter en genomgång av handlingarna och efter att ha sett det av fastighetsbolaget uppförda huset i verklighet och på bild, konstatera att projektet drivits igenom med total avsaknad av respekt för detaljplanens bestämmelser, skriver han bland annat och listar tio punkter där han anser att formella fel begåtts.

Byggnämndens ordförande Tony Lundberg och byggnadsinspektör Billy Eriksson har skrivit under ett svarsbrev där man bemöter Måtars kritik punkt för punkt.

Läs mer i papperstidningen!