DELA
Foto: Viking Line

Hundratals passagerare försenade i hårda vinden

Hundratals passagerare drabbades av flera timmars förseningar i den hårda vinden när Viking Grace under fredagen inte kunde angöra någon av hamnarna på Åland. Vid 19-tiden kunde fartyget lägga till i Långnäs efter flera timmars väntan.

Det var Viking Lines färja Viking Grace som skulle angöra Mariehamn vid 14.10 på fredagen, enligt ordinarie tidtabell, på sin väg mot Åbo, som istället omdirigerades till Långnäs. Orsaken var den mycket kraftiga vinden.

Med nordliga vindbyar på uppemot 22 meter per sekund, beslutade befälhavaren ombord att avvakta angöringen i Långnäs och istället invänta mojnande vindar. Strax efter 19 meddelade Viking Line att fartyget lagt till och skulle lossa och lasta omgående för att komma vidare mot Åbo.

– Vi har hundratals passagerare ombord som drabbats och vi har både resenärer och bilar som väntat på avgång i land. Såväl bussar som bilar har skickats till Långnäs för att ta hand om passagerarna. Vi gör givetvis vårt bästa för att hjälpa våra passagerare. Nu när vinden avtagit har vi kunnat komma till kaj för att lämna de som ska till Åland och ta ombord de som ska till Åbo, uppger Johanna Boijer Svahnström, informationsdirektör vid Viking Line för Nya Åland strax efter 19 på fredagen.

Totalt hade Viking Line checkat in sju bussar med passagerare i sin terminal i Mariehamn på eftermiddagen, för vidare transport till Långnäs. Enligt informationsdirektören har rederiet sett till att de passagerare som väntat på land fått vatten och frukt.

Så snart lastningen är klar kommer Viking Grace att fortsätta sin försenade resa till Åbo. Exakt när returavgången tillbaka till Stockholm från Åbo kommer att kunna genomföras kunde Viking Line inte uppge på fredagskvällen.