DELA
Foto: Ida Jansson

Hotade Toivonen nöjd med domen

En medelålders man döms av Ålands tingrätt för olaga hot efter att ha hotat Stephan Toivonen (ÅLD) i en gruppdiskussion på Facebook.

– Det är bra att rättsystemet fungerar, kommenterar Toivonen.
Mannen har, i en öppen gruppdiskussion på Facebook, kallat lagtingspolitiker Stephan Toivonen samt en annan person för nazister och rasister. Inläggen, som skrevs i juni 2015, citeras i gärningsbeskrivningen:

”Egenkära nazizter och rasister bör utrotas fortast möjligt förrän dom får en chans att föröka sig!”

Mannen har, bland annat, också skrivit: ”/…/tänkte faktiskt offra en del av min lediga tid på att escortera dessa nazizter till färjan härifrån…. har fått alla adresser nu så jag gör mitt! betalar gärna min del av misshandelsrättegången men detta kommer att ta slut nu!!! /…/”

Ärendet har behandlats genom ett skriftligt förfarande där mannen medger brottet enligt landskapsåklagare Henrik Lindemans gärningsbeskrivning.

Tingsrätten dömer mannen för olaga hot till 35 dagsböter på totalt 700 euro. Han ska också betala skadestånd på 200 euro var till Toivonen samt den andra målsäganden.

Stephan Toivonen kommenterar domen.

– Det här visar att man inte ska kasta sig med vilka ord som helst även om det bara är på Facebook. Det visar också att det inte är så stor skillnad mellan verbala eller skriftliga hot och knytnävsslag ur straffsynpunkt. Det tror jag inte att många tänker på när de skriver på Facebook.

Läs mer i fredagens Nya Åland!