DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>DELSEGER Susanne Eckerman-Westerlund har vunnit en delseger i hovrätten som upphävde tingsrättens tidigare beslut om intressebevakning. Nu måste tingsrätten ta om det från början.

Hon vann delseger i hovrätten

Gör om, gör rätt.

Det beskedet har Åbo hovrätt gett tingsrätten i Susanne Eckerman-Westerlunds ärende där hon vill att beslutet om intressebevakning upphävs.
I mars berättade Nya Åland om Susanne Eckerman-Westerlunds kamp för att få bestämma så mycket hon kan om hur hon vill leva sitt liv med Huntingtons sjukdom, en obotlig och ärftlig sjukdom som sakta bryter ner henne både fysiskt och psykiskt.

Då hade hon under en tid kämpat för att mot allmänna intressebevakarens vilja själv kunna hyra lägenhet i stället för att hänvisas till boende på Trobergshemmet bland åldringar, kunna gå ut på stan när hon vill och fika på caféer och disponera sina egna pengar friare än hon tilläts göra.

Hennes kamp fick följder. Allmänna intressebevakaren lämnade in en begäran till tingsrätten om begränsning av hennes handlingsbehörighet, alltså att hennes rätt till självbestämmande skulle krympas ännu mera.

Huvudförhandlingen i det ärendet skulle ha hållits i fredags men den ställdes in. Orsaken är sannolikt det beslut som Åbo hovrätt fattade om ett tidigare tingsrättsbeslut som Susanne Eckerman-Westerlund hade besvärat sig mot. Hovrättens dom kom i slutet av april.

Läs mer i fredagens Nya Åland!