DELA
Foto: Stefan Öhberg
Dansbandet Högtryck firar 30 år på Arken på lördag med dansmaraton, där jubilarerna själva plus Conny Henrix står för musiken. På bilden Randolph Reymers, Ramona Nordberg, Johan Lindholm och Marcus Nordberg.

Högtryck firar 30 år med en maxad dansbandsfest

Dansbandet Högtryck firar 30 år med dansbandsmaraton på Arken, mingel, bildspel och skivsläpp av det nya albumet ”Längtar hem”– Det är en ganska traditionell skiva, som sammanfattar de här 30 åren, säger gitarristen Johan Lindholm.

Marcus Nordberg, bandets trummis, berättar hur Högtryck började:

– Annika Eriksson, som var Högtrycks första sångerska, och jag gick i samma klass i högstadiet. Hennes pappa Rune Eriksson spelade i Tonfixarna, och han hjälpte oss mycket. Hans 40-årskalas var vår första spelning.

– Vi var mellan 17 och 20 år ungefär. Bengt Hellström och jag var de enda som hade körkort, minns Johan.

– Vi var på inget sätt fullfjädrade musiker då förstås, men med åren har vi gett oss på allt svårare låtar.

Dagens bandkonstellation är Marcus, Johan, Ramona Nordberg på sång och Randolph Reymers på keyboard.

– Det har bytt lite genom åren för att få det att funka med livet. Hade vi spelat på heltid så hade vi förmodligen lagt ned, säger Johan.

Foto: Stefan Öhberg
Johan Lindholm

Egen repertoar

Ramona har varit bandets sångerska sedan 1998.

– Före det hade jag min enmansorkester: jag for runt med en keyboard på älghippor och sommarfester. Jag började 1993, så det är också 30 år sedan, säger hon.

1997 vann Ramona den finlandssvenska sångtävlingen Guldmicken.

– Sedan ringde Marcus en söndag: jag minns det precis, och på den vägen är det.

Hur har ni utvecklats som musiker under de här åren?

– Vi kan räkna till fyra, säger Randolph, och bandet skrattar.

Johan nämner repertoaren.

– Vi har skapat en egen repertoar genom att ge ut skivor, inte bara med covers utan med egna låtar, och låtar som ingen annan har gett ut. Vi spelar så mycket här på Åland att folk skulle ha tröttnat om vi bara hade spelat covers på de alla mest populära låtarna. Och spelar man bara covers så kommer man bara upp i en viss nivå.

Högtryck har gett ut tre skivor, med en eller två egna låtar på varje. Bandets största hit är ”Kom gör mig galen” från 2013, med 1,6 miljoner spelningar på Spotify.

– Vi märker att också när vi är ute och spelar att folk gillar den, säger Marcus.

Låtskrivare i Sverige

I samband med 30-årsjubileet släpper bandet en ny skiva, ”Längtar hem”, med en egen låt, några covers och några nyskrivna. Bandet samarbetar sedan länge med låtskrivare i Sverige, däribland Peter Grundström (från Thor Görans), Kent Mattsson och Mats Larsson.

– ”Längtar hem” är en ganska traditionell skiva, som sammanfattar de här 30 åren. Lite ”skärgårdsbas” – ”dum-dudu-dududu-dum” – lite modernt och lite som Wizex på 1980-talet, säger Johan.

Högtryck har skaffat sig fans också i Sverige, efter att ha spelat flera år på dansbandsfestivalen i Malung i Dalarna. Hur det började är också en historia. Johan berättar:

– Vi var på Gran Canaria och spelade 14 kvällar i sträck. Där träffade vi en herreman som sa att ”ni måste absolut komma och spela på festivalen i Malung”. Vi sa att ”ja men då måste någon boka oss”. Han var ju inte själv arrangör. Han sa att ”ni får 10 000 kronor om ni gör det”. Så jag ringde arrangören och det slutade med att vi spelade ett par låtar på dagtid i Grönlandsparken i Malung. Han som med våld ville ha dit oss missade spelningen för han låg på sjukhus, men han betalade oss 10 000 kronor, som han hade lovat.

Ramona beskriver bandets svenska fans som ”inte många men högljudda”.

– De är tio stycken som kommer till Arken på lördag. De har varit med också när vi spelat i Malung, ombord på Cinderella och på dansbandsfestivalen i Föglö.

Foto: Stefan Öhberg
”Inte många men högljudda”: så beskriver Ramona Nordberg bandets svenska fans. ”De är tio stycken som kommer till Arken på lördag”, säger hon.

Långt set

På jubileumsspelningen planerar de att köra ett långt set, med Conny Henrix som förband och efterband.

– Det blir två band som spelar från 20 till 01, och fri entré till 23, säger Marcus.

– Vi hoppas ha den nya skivan färdigtryckt till dess. Den släpps på Spotify samtidigt, säger Johan.

Vilka är era fans i dag?

– Det är både sådana som varit med från början och nya som kommit till. Det har börjat komma fler ungdomar på våra spelningar, säger Ramona.

Spelschemat är inte lika späckat som de första åren.

– Vi spelade nästan varje helg i början, säger Marcus.

– Det är bra att det har lugnat sig lite. Tack vare det har vi kunnat hålla liv i spelandet, fast vi har alla hunnit få barn et cetera genom åren, säger Johan.

Bandmedlemmarna lyssnar sällan på annan musik bara för lyssnandets skull.

– Jag lyssnar för att höra om det här kan vara något som vi kan spela, säger Johan.

– Jag lyssnar lite på country. Annars gärna tystnad, säger Ramona.

Randolph gillar amerikansk västkustmusik: Michael McDonald, med flera. Men det är inga influenser som han tar med till Högtryck.

– Nä, jag skulle få skäll då.

Marcus lyssnar på andra dansband, men mest för att få nya impulser för Högtryck.

– Jag söker efter låtar med olika tempon. Men de ska gå att dansa till, annars är de värdelösa. Vi spelar ju för att publiken ska dansa.