DELA

Högre omsättning för Ålands Skogsindustrier

Omsättningen för Ålands Skogsindustrier mellan januari och juni steg till 11 miljoner euro, främst på grund av att priser för sågade varor ökat och man säljer mer bioenergi. Samtidigt steg energikostnaderna kraftigt.

Det framgår av bolagets halvårsrapport.
Ålands Skogsindustrier köpte in cirka 141 000 kubikmeter virke på Åland under perioden januari–juni. Inköpspriserna för virke höjdes i augusti 2021, sågtimmerpriserna höjdes i januari 2022 och en ny höjning av alla virkespriser har gjorts i augusti 2022. Det har bland annat lett till en ökad omsättning för bolaget. Omsättningen för första halvåret ökade med 0,9 miljoner från förra året, till totalt 11 miljoner euro.

Energikostnaderna steg kraftigt under perioden och påverkade avverkningar, transporter och produktion. Sågverksamheterna och flisproduktionslinjen påverkades speciellt mycket av höga elpriser. Också kostnaderna för många andra insatsvaror steg. Investeringarna under perioden uppgick till cirka 300 000 euro.

”Under andra halvåret beräknas investeringarna uppgå till cirka 700 000 euro. Bland annat utökas virkestorkkapacitet i Godby”, skriver man i sin rapport.

Bolaget bedömer att efterfrågan på bioenergi och produkter till cellulosaindustrin fortsätter vara stark under hösten. Styrelsen bedömer att omsättningen för helår 2022 kommer att bli högre än under 2021 men att resultatet förväntas att bli ungefär på samma nivå som 2021.

”Volymmässigt blev försäljningen på Åland något lägre än ifjol, men kompenserades med ökad exportförsäljning.”

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp