DELA
Foto: Stefan Ohberg
Finansminoster Roger Höglund (C).

Höglunds sista budgetförslag: Minus 15 miljoner euro på sista raden

Landskapsregeringens budgetförslag för nästa år presenteras på torsdagseftermiddagen. Det är – precis som tidigare under mandatperioden – en budget med ett väntat stort underskott. Nästa år väntas det bli -15,2 miljoner euro.

Klicka här för att se sändningen från dagen pressinformation!

Finansminister Roger Höglunds (C) sista budgetförslag för den här mandatperioden lämnas till lagtinget med ett underskott på 15 miljoner euro. Och i budgeten är inte ett eventuellt skadestånd för det uppsagda avtalet om elhybridfärjan inräknat. Hovrättsbehandlingen i det ärendet är schemalagt till november.

Eftersom budgeten är en övergångsbudget, det är ju regeringen Thörnroos sista budget som den nya landskapsregeringen ska inleda sin mandatperiod med, finns inga stora politiska nyheter inbakad i den. Men några nya satsningar ingår, exempelvis vill regeringen använda 1 miljon euro i extra Paf-medel till att införa fritidssedlar för barn och unga.

Många pågående infrastrukturprojekt får även fortsatt finansiering och exempelvis ingår en begäran om en fullmakt på 45 miljoner euro för att upphandla färjtrafik på norra linjen och Jurmolinjen.

Sjunkande årsbidrag

Årsbidraget, eller kassaflödet i verksamheten beräknas sjunka till 4 miljoner euro nästa år. Årsbidraget anses allmänt vara en viktig indikator för en god ekonomi, nu närmar det sig gränsen för att inte längre täcka kostnaderna för landskapets drift.

Jämför man årsbidraget de senaste åren är det stadigt sjuknande. I 2021 års bokslut låg årsbidraget på 23 miljoner, 2022 på 15 miljoner och i budgeten för i år (inklusive tilläggsbudgetar) ligger det på 12 miljoner. Nästa år väntas det alltså sjunka till 4 miljoner euro och gapet mellan avskrivningarna och årsbidraget växter. Avskrivningarna budgeteras till 11 miljoner euro. Om årsbidraget täcker avskrivningarna anses ekonomin i balans.

Likviditeten

Landskapsregeringen bedömer att det inte finns behov av externa lån under 2024, men likviditeten (alltså mängden pengar i kassan) försämras en aning. I dagsläget finns 91 miljoner i kassan, i slutet av nästa år bedöms likviditeten ligga på 83 miljoner euro. För att sköta den rullande verksamheten krävs 20 miljoner i kassan.

Landskapet planerar även nästa år planerar lyfta 10 miljoner euro Paf-medel som man ”fonderar” för att trygga tredje sektorns behov av Paf-medel i framtiden, en manöver man nu gör för andra året. I verkligheten sparas inte pengarna i någon riktig fond, utan finns som en del i landskapets kassa och kan räknas till likviditeten. Det här hjälper alltså upp likviditeten. j

Totalt räknar regeringen med att lyfta över 32 miljoner euro i Paf-medel. 15 miljoner delas ut till tredje sektorn.

Ökande kostnader

Verksamhetskostnaderna ökar. Nästa år ökar kostnaderna med 7 miljoner i jämförelse med i år, samtidigt som intäkterna sjunker med 1,5 miljoner euro. Däremot ökar skatteintäkterna med 4,1 miljoner euro i jämförelse med 2023. Ser man till hela mandatperioden har skatteintäkterna ökat betydligt: med cirka 49 miljoner euro i jämförelse med 2019.