DELA
Foto: Stefan Öhberg

Hög tid att ta fram reflexerna

Hösten en här, med allt mörkare morgnar och kvällar och nu är det dags att ta fram reflexerna. En reflexlös fotgängare syns först på cirka 50 meters avstånd, medan en bilförare med halvljuset på kan se en fotgängare med reflex redan på 350 meters avstånd.

Trafikskyddet i Finland är tydliga i sitt budskap: fotgängare som rör sig ute längs vägarna i mörker bör använda en reflex. Skillnaderna i synlighet är nämligen väldigt stora, och kan vara avgörande för säkerheten. En bilist som använder helljus ser en fotgängare utan reflex på en mörk väg på cirka 150 meters avstånd, beroende på fotgängarens klädsel och bilens lyktor. En fotgängare som använder reflex eller reflexväst kan ses på upp till 600 meters avstånd.

En bilist som använder halvljus upptäcker en fotgängare utan reflex först på cirka 50 meters avstånd, medan en fotgängare med reflex kan ses redan på 350 meters avstånd.

Även i stan
Även i belysta tätorter kan det vara svårt att upptäcka fotgängare och cyklister i mörker. Gatlyktor, ljusreklam och skuggor gör det svårt att upptäcka fotgängare och cyklister. Även dåligt väder, som regn, snö och dimma, eller immiga fönster försämrar bilförarens vy.

Fotgängarolyckor i mörker
Enligt Trafikskyddets siffror så inträffar hälften av alla dödsfall bland fotgängare i mörker eller skymning. Enligt Undersökningskommissionerna för trafikolyckor kunde flera dödsolyckor i Finland under åren 2015-2019 ha undvikits med hjälp av reflexer.

Komplettera eget
Det är många som pysslar och tillverkar egna reflexer av olika reflekterande material, som tyger och garn.

”Tänk på att deras reflektion inte nödvändigtvis motsvarar den hos en ändamålsenlig reflex.” skriver Trafikskyddet.
Hemmagjorda reflekterande dekorationer fungerar bra som komplement , men det är alltid värt att använda en ”egentlig reflex” ändå..

Sätt reflex på rätt ställe

Fäst en hängande reflex  i knähöjd.

En hängande reflex ska kunna svänga fritt och synas såväl framåt, bakåt som åt sidan.

Stretchreflexer och reflexband ska i första hand fästas runt handleden eller underarmen. Reflexen kan även fästas runt underbenet om man använder flera reflexer.

Fäst helst reflexen på sidan som är mot vägbanan. Reflexer som fästs på vardera sidan hjälper förare att uppfatta bredden på fotgängaren.

Använd gärna flera reflexer. Då kan bilisterna se dig bättre i mörkret eller skymningen.

Källa: Trafikskyddet i Finland