DELA
Foto: Stefan Öhberg

Henriksson vill att Åland ska räknas som gränsregion

Ålandsminister Anna-Maja Henriksson tycker att ålänningarna själva bör få besluta om reserestriktioner. – Det skulle vara klokt. Självstyrelseområdet ser situationen bättre, säger hon i en intervju med Helsingin Sanomat.

Henriksson lyfte fram Ålands situation under pandemin i intervjun och uttryckte frustration över hur lite finländare kan om självstyrelsen.

– År 1921 beslöt FN:s föregångare, att Åland hör till Finland men så att Åland får självstyre som är så omfattande som möjligt för ett område som inte utgör en självständig stat. Och att Ålands språk är svenska. Det här är förutsättningarna för att Åland hör till Finland. Det här har tyvärr ofta glömts bort, säger hon.

Ålandsministern medger också att förtroendet för riksregeringen har skadats och säger att rösterna för ett starkare självstyre blir allt högre, efter att ålänningarnas möjligheter att ta sig till Sverige har försvårats på grund av de hårda restriktionerna under pandemin.

I intervjun får hon frågan om ålänningarna själva borde få besluta om Ålands reserestriktioner.

– Det skulle vara klokt. Självstyrelseområdet ser situationen bättre, men det här är inte en sak som vi är eniga om i regeringen. Det skulle vara möjligt att lagstifta att Åland är ett gränsområde som man kunde ge rätt att avvika från inresebestämmelserna, svarar Anna-Maja Henriksson.

Att riksregeringen inte alltid har varit enig är ingen hemlighet, och heller inte särskilt ovanligt. Men Henriksson förvånas i intervjun över att konflikterna allt oftare vädrats offentligt.

– Jag utgår från att när det finns problem så löses de inom regeringen. Man ska inte gå ut offentligt för att lösa dem. Det gynnar inte regeringen själv i slutändan, säger hon till Helsingin Sanomat.


Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp