DELA

Webb-TV! Sittkoffska gården – hemtrevligt på ett trendigt vis

Sittkoffska gården heter den nya restaurangen i Sittkoffgallerian. Hemtrevligt, mysigt, återvunnet, åländskt och hållbart är ledorden som inredaren Eva-Jo Hancock följt när hon skapat det som hon och övriga inblandade hoppas ska bli ålänningarnas andra vardagsrum. Imorgon, på långfredag öppnar den.

Det är varma färger, draperier och olika krypin, mängder med detaljer, prylar och finurligheter att låta blicken vila på och en säregen älg som blickar ut över det hela. Det är bra ljudmiljö, välkomnande och en total förvandling av utrymmet strax innanför dörren till Sittkoffs. Hemtrevligt på ett trendigt vis kunde man nog sammanfatta det hela som.

Dennis Jansson sade nej först när han tillfrågades om han ville ta över restaurangen i Sittkoffs efter att förra ägarna gått i konkurs. Sedan funderade han lite tillsammans med fru Anette Holmberg-Jansson, rådgjorde lite med Eva-Jo Hancock och sedan tog han sig an ytterligare ett restaurangprojekt i raden. Sedan november har blå presenningar och brun kartong nogsamt dolt vad som försiggåtts i utrymmet. Nu är han nöjd. Visionen att skapa en känsla av Nikolai Sittkoffs gård och hem delades av Eva-Jo och hon fick närmast fria händer.

– Jag tänkte bara fråga Eva-Jo om råd men insåg snabbt att hon skulle få göra hela inredningen.

Åländska historiebitar

En förfrågan på facebook resulterade i en hel del material som skänktes av ålänningarna; virke, gamla fähusgolvplankor, en orgel och en kakelugn till exempel. Från tidigare hade Dennis en hög med gamla handblåsta fönster från ÅCA:s hus på Kaptensgatan 12. Vid ett bord står rödsitsade stolar från anrika nattklubben Miramar. Det är en hel del bitar åländsk historia som finns i Sittkoffska gården.

Också maten ska ha Ålandsprägel. Närproducerat och ekologiskt så långt det är möjligt strävar köksmästaren Markus Sundman efter. Långkok och husmanskost, färsk pasta och förstås en egen hamburgare står på menyn.

I första hand är det luncher man satsar mest på åtminstone i början. Öppettiderna är 10-20 måndag-lördag men visar det sig att det finns efterfrågan på andra tider finns det flexibilitet, ingenting är ristat i sten, säger restaurangchefen Sandra Eriksson, headhuntad från England där hon bott och jobbat de senaste åren.