DELA
Foto: Joakim Holmström

Helikopter återvänder till högsäsongen

Helikopterföretaget Procopter återvänder till Mariehamn i juli för att erbjuda privata flygningar.
Och piloterna vidtar åtgärder för att flygningarna inte ska störa lika mycket som i fjol.

 

I fjol gjorde Procopter runt 500 privata flygningar med start från en parkeringsplats vid Österleden, stadens östra utfart.
Det var första gången Procopter erbjöd helikopterturer i Mariehamn. Intresset var så stort att Procopter återkommer i juli. I år hyr företaget en startplats av staden längre norrut på andra sidan Österleden, mellan badhuset Mariebads parkering och kullen där Stefan Lindfors konstverk ”Radar 2” står.
Tillståndet för starter och landningar gäller tiden 14-26 juli, från tio på morgonen till klockan 20 på kvällen. För det betalar Procopter runt 300 euro exklusive moms. Företaget ska vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder och hålla området städat.
– Med stor sannolikhet blir vi där en vecka, säger Procopterpiloten Georg Falkstedt.
I fjol kritiserades beslutet att ställa stadens mark till helikopterföretagets förfogande hårt, bland annat av förbundet Ålands sjödagar. Sjödagarnas besökare stannade inte länge och det berodde enligt förbundets dåvarande ordförande Astrid Olhagen på helikopteroväsen.
– Många har pratat med oss och sagt att det går inte vara här. Helikoptern överröstade trubadurerna fast vi hade förstärkt ljudanläggning, sade hon till Nya Åland.
Ett tiotal klagomål lämnades in till staden.

Läs mer i dagens tidning