DELA

Hela byn slöt upp för att släcka

Idag på eftermiddagen klockan 15.37 inkom ett larm om markbrand på Hästholm, Bergö till alarmcentralen. Branden rörde sig inom ett 50 gånger 100 meters område. Vad som orsakade branden vet man inte.

Jan-Erik ”Jenkki” Rask som håller till på Bergö om somrarna har en av de stugor som befann sig närmast branden.

– Det var grannarna som började ropa om att det brinner. Vi kände det inte på röken för vinden blåste bort den.  Det brann i gräset och spred sig till mindre tallar. Om det hade hunnit sprida sig till större träd hade det kunnat bli värre, berättar Rask.

Hela byn slöt upp och samlades för att försöka släcka branden innan brandkåren kom och släckte. Bara Sven Lindqvist hans fru Hilfrid Lindqvist, som är 83 år gamla, stannade hemma och bemannade telefonerna.

– Branden var ganska stor från början, men nu är det släckt och de har börjat med eftersläckningen, säger Sven Lindqvist strax innan klockan fem.

De försökte använda brandpumpen som finns vid färjfästet men eftersom det brann på en hög punkt räckte pumpen inte till.

-Det var Lumparlands FBK som släckte, de kom med sin egen båt och var på plats föredömligt fort måste jag säga, säger Rask.

Läs mera i morgondagens Nyan.